Zaloguj się lub załóż konto
7.1/10 (205 głosów)
Myślisz o założeniu własnej restauracji?
Zastanawiasz się, jakiego sprzętu potrzebujesz do kuchni swojej restauracji?
Jest wiele ważnych rzeczy, które należy zrobić przy zakładaniu restauracji. Trzeba wybrać lokalizację, zaprojektować ją, zatrudnić pracowników i wiele innych.
Podobnie, zaopatrzenie się w odpowiednie wyposażenie kuchni jest również ważne przy zakładaniu restauracji.
Z tego powodu wymieniliśmy wszystkie niezbędne urządzenia kuchenne, których potrzebujesz do swojej restauracji. Posiadanie tych wszystkich narzędzi da Ci mocne podstawy do sprawnego prowadzenia kuchni.
Skategoryzowaliśmy również wszystkie różne rodzaje narzędzi według ich zastosowania. To pomoże Ci zachować organizację podczas zakupów tych narzędzi. Oto lista kontrolna sprzętu, którego potrzebuje komercyjna kuchnia restauracyjna:
· Sprzęt do gotowania
· Piekarnik
· Wyposażenie kuchni
· Wentylacja
· Grill
· Urządzenia chłodnicze
· Zamrażarki i chłodziarki
· Maszyna do lodu
· Maszyna do wydawania napojów
· Urządzenia do przechowywania
· Regały kuchenne
· Pojemniki do przechowywania
· Sprzęt do gotowania
· Przetwórcy żywności
· Liczniki gotowania
· Mieszalniki
· Krajalnice
· Mieszalniki
· Małe użyteczne narzędzia
· Urządzenia czyszczące
· Zlew
· Komercyjna zmywarka do naczyń
· Sprzęt elektroniczny
· Oprogramowanie do zarządzania restauracją
· Drukarki i systemy wystaw kuchennych https://panoramakutna.pl/wybor-nowej-suszarki-czym-sie-kierowac/
Sprzęt do gotowania - ranking
Oczywiście sprzęt do gotowania jest kluczowy w każdej restauracyjnej kuchni.
Ale jaki rodzaj sprzętu do gotowania jest odpowiedni dla Twojej restauracji?
Wybierając sprzęt do gotowania, upewnij się, że rozpoznasz, z jakiego sprzętu Twoi pracownicy będą korzystać najczęściej. Nie wahaj się wydać pieniędzy na zdobycie wysokiej jakości sprzętu. W przeciwnym razie może to kosztować Twoją restaurację więcej pieniędzy w dłuższej perspektywie.
Oto lista niezbędnego sprzętu do gotowania:
1) Piekarnik
Rozumie się samo przez się, w każdej kuchni musi być piekarnik. Ale jakiego rodzaju piekarnika potrzebujesz?
To zależy od rodzaju posiłków, jakie oferuje Twoja restauracja.
Istnieje wiele rodzajów pieców:
· Piec komercyjny : Są to urządzenia przeznaczone do ogólnych celów komercyjnych. Każda kuchnia restauracyjna potrzebuje przynajmniej jednego z tych pieców.
· Piekarnik konwekcyjny: Używany do pieczenia rzeczy takich jak ciasta, placki, chleby itp.
· Piekarnik kombinowany: Można używać wielu metod gotowania, takich jak grillowanie, pieczenie, smażenie i pieczenie.
· Piec do pizzy : Służy do robienia pizzy, a nawet deserów.
Wybierz co najmniej jeden piekarnik komercyjny. Możesz wybrać inne specjalne piece w zależności od wymagań Twojej restauracji.
Oto kilka czynników, które warto wziąć pod uwagę:
Wielkość piekarnika
Piekarniki zajmują w kuchni znaczną ilość miejsca. Dlatego przed zakupem piekarnika należy obliczyć powierzchnię kuchni. Zastanów się, ile jedzenia Twoja restauracja potrzebuje ugotować w ciągu dnia i podejmij odpowiednie decyzje.
Jakość pieca
Jest wiele dobrych piekarników. Zanim kupisz piekarnik konkretnej marki, upewnij się, że sprawdzisz opinie użytkowników na jego temat w internecie.
2. Asortyment kuchenny
Podobnie jak piekarniki, te również są kluczowe dla restauracji. Pozwalają one na gotowanie różnych przepisów.
Różnica między kuchennym asortymentem a piecem?
Kuchenne paleniska są zazwyczaj zintegrowane z Twoim piekarnikiem. Kuchenka jest urządzeniem kuchennym bez piekarnika.
Istnieją dwa rodzaje trzonów kuchennych - ranking:
· Gaz: Te zakresy oferują szybsze prędkości gotowania. Wadą jest to, że niosą one ryzyko pożaru i wypadków. Są one również trudniejsze do czyszczenia.
· Elektryczne: te zakresy są łatwe w użyciu i czyszczeniu. Są one jednak wolniejsze i mogą skutkować wysokim rachunkiem za prąd.
3. Wentylacja
Każda komercyjna kuchnia musi mieć wydajny system wentylacyjny. Dobry system wentylacyjny zapewnia dobrą jakość powietrza dla całej restauracji. Bez odpowiedniej wentylacji Twoi pracownicy mogą mieć problemy zdrowotne. Przy budowie systemu wentylacyjnego nie należy więc iść na kompromis.
Po pierwsze, budując system wentylacji, musisz pomyśleć o projekcie swojej restauracyjnej kuchni. Na przykład, powinieneś mieć otwory wentylacyjne nad piecami i frytownicami, aby odessać cały olej i dym z procesu gotowania. I odwrotnie, prawdopodobnie nie potrzebujesz odpowietrznika nad zlewem kuchennym.
Oto kilka innych czynników, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze systemu wentylacji:
· Natężenie przepływu powietrza
· Rozmiar
· Sprawność elektryczna
· Hałas
4. Grill
Steki i burgery są przepyszne! Jeśli chcesz je oferować swoim klientom, potrzebujesz grilla.
Jednak dużym problemem z posiadaniem grilla jest to, że zajmują one miejsce. Jeśli masz przestrzeń na zewnątrz, taką jak taras, możesz z łatwością użyć komercyjnego grilla. W przeciwnym razie będziesz musiał skorzystać z krytego grilla.
Jeśli planujesz używać grilla w pomieszczeniach, upewnij się, że zaprojektowałeś układ kuchni i system wentylacji, aby go obsłużyć.
Uwaga Jeśli grillowanie nie jest szczególnie ważne dla Twojej restauracji, zawsze możesz użyć wielofunkcyjnego piekarnika, który może grillować potrawy. Zrób to, jeśli Twoja restauracja potrzebuje używać grilla sporadycznie.
5) Kuchenka mikrofalowa
Ten wszechstronny sprzęt może być całkiem przydatny w restauracyjnej kuchni. Możesz go używać do rozmrażania wszelkich zamrożonych składników lub podgrzewania gotowych potraw. Dobrze jest mieć mikrofalówkę w kuchni komercyjnej.
6) Inny przydatny sprzęt do gotowania
Mówiliśmy już o niezbędnym sprzęcie do gotowania. Teraz przyjrzyjmy się liście innych przydatnych sprzętów kuchennych:
· Frytownica: Przydatna do robienia smażonych potraw jak frytki, kurczak itp.
· Szafa przechowalnicza : Służy do utrzymywania żywności w określonej temperaturze przed jej przygotowaniem lub podaniem.
· Toster : Używany do wielu potraw śniadaniowych.
· Ekspres do kawy : Nawet jeśli nie zakładasz kawiarni, kawa jest popularnym napojem, który Twoja restauracja powinna serwować. Bardzo często jest zamawiana na śniadanie.
Zaloguj się lub załóż konto
e U22d ż33d y t3 kb o w88 nc i k3a ó w53 z57 a748 ra e8c7 j0e8 e01e s1 ta10 r76 oc6 w aa59 n y cbe3 h: 885
7 n: 992933
O dc2 w i e d4 z95 i16b W6 i5d zd y4 tb60 ó w9 e119 k: 19
acf ó w 927 n a6 8 b l9 o14 g89 u: 4
b2 W2ef s2af z y s t k6 i c ha5 4 O54 n1 l0 i5d n e: 23 (23 6 M o bc10 i1ef l e, 0 90 D9 e44 s7b k8 t o0e p)
7 i: 18
0fc U7 yff9 t k o2 w nc61 i313 kaf ób4 w: 5
Zostaw komentarz