Zaloguj się lub załóż konto
7.1/10 (205 głosów)
MyÅlisz o zaÅożeniu wÅasnej restauracji?
Zastanawiasz siÄ, jakiego sprzÄtu potrzebujesz do kuchni swojej restauracji?
Jest wiele ważnych rzeczy, które należy zrobiÄ przy zakÅadaniu restauracji. Trzeba wybraÄ lokalizacjÄ, zaprojektowaÄ jÄ , zatrudniÄ pracowników i wiele innych.
Podobnie, zaopatrzenie siÄ w odpowiednie wyposażenie kuchni jest również ważne przy zakÅadaniu restauracji.
Z tego powodu wymieniliÅmy wszystkie niezbÄdne urzÄ dzenia kuchenne, których potrzebujesz do swojej restauracji. Posiadanie tych wszystkich narzÄdzi da Ci mocne podstawy do sprawnego prowadzenia kuchni.
SkategoryzowaliÅmy również wszystkie różne rodzaje narzÄdzi wedÅug ich zastosowania. To pomoże Ci zachowaÄ organizacjÄ podczas zakupów tych narzÄdzi. Oto lista kontrolna sprzÄtu, którego potrzebuje komercyjna kuchnia restauracyjna:
· SprzÄt do gotowania
· Piekarnik
· Wyposażenie kuchni
· Wentylacja
· Grill
· UrzÄ dzenia chÅodnicze
· Zamrażarki i chÅodziarki
· Maszyna do lodu
· Maszyna do wydawania napojów
· UrzÄ dzenia do przechowywania
· RegaÅy kuchenne
· Pojemniki do przechowywania
· SprzÄt do gotowania
· Przetwórcy żywnoÅci
· Liczniki gotowania
· Mieszalniki
· Krajalnice
· Mieszalniki
· MaÅe użyteczne narzÄdzia
· UrzÄ dzenia czyszczÄ ce
· Zlew
· Komercyjna zmywarka do naczyÅ
· SprzÄt elektroniczny
· Oprogramowanie do zarzÄ dzania restauracjÄ
· Drukarki i systemy wystaw kuchennych https://panoramakutna.pl/wybor-nowej-suszarki-czym-sie-kierowac/
SprzÄt do gotowania - ranking
OczywiÅcie sprzÄt do gotowania jest kluczowy w każdej restauracyjnej kuchni.
Ale jaki rodzaj sprzÄtu do gotowania jest odpowiedni dla Twojej restauracji?
WybierajÄ c sprzÄt do gotowania, upewnij siÄ, że rozpoznasz, z jakiego sprzÄtu Twoi pracownicy bÄdÄ korzystaÄ najczÄÅciej. Nie wahaj siÄ wydaÄ pieniÄdzy na zdobycie wysokiej jakoÅci sprzÄtu. W przeciwnym razie może to kosztowaÄ TwojÄ restauracjÄ wiÄcej pieniÄdzy w dÅuższej perspektywie.
Oto lista niezbÄdnego sprzÄtu do gotowania:
1) Piekarnik
Rozumie siÄ samo przez siÄ, w każdej kuchni musi byÄ piekarnik. Ale jakiego rodzaju piekarnika potrzebujesz?
To zależy od rodzaju posiÅków, jakie oferuje Twoja restauracja.
Istnieje wiele rodzajów pieców:
· Piec komercyjny : SÄ to urzÄ dzenia przeznaczone do ogólnych celów komercyjnych. Każda kuchnia restauracyjna potrzebuje przynajmniej jednego z tych pieców.
· Piekarnik konwekcyjny: Używany do pieczenia rzeczy takich jak ciasta, placki, chleby itp.
· Piekarnik kombinowany: Można używaÄ wielu metod gotowania, takich jak grillowanie, pieczenie, smażenie i pieczenie.
· Piec do pizzy : SÅuży do robienia pizzy, a nawet deserów.
Wybierz co najmniej jeden piekarnik komercyjny. Możesz wybraÄ inne specjalne piece w zależnoÅci od wymagaÅ Twojej restauracji.
Oto kilka czynników, które warto wziÄ Ä pod uwagÄ:
WielkoÅÄ piekarnika
Piekarniki zajmujÄ w kuchni znacznÄ iloÅÄ miejsca. Dlatego przed zakupem piekarnika należy obliczyÄ powierzchniÄ kuchni. Zastanów siÄ, ile jedzenia Twoja restauracja potrzebuje ugotowaÄ w ciÄ gu dnia i podejmij odpowiednie decyzje.
JakoÅÄ pieca
Jest wiele dobrych piekarników. Zanim kupisz piekarnik konkretnej marki, upewnij siÄ, że sprawdzisz opinie użytkowników na jego temat w internecie.
2. Asortyment kuchenny
Podobnie jak piekarniki, te również sÄ kluczowe dla restauracji. PozwalajÄ one na gotowanie różnych przepisów.
Różnica miÄdzy kuchennym asortymentem a piecem?
Kuchenne paleniska sÄ zazwyczaj zintegrowane z Twoim piekarnikiem. Kuchenka jest urzÄ dzeniem kuchennym bez piekarnika.
IstniejÄ dwa rodzaje trzonów kuchennych - ranking:
· Gaz: Te zakresy oferujÄ szybsze prÄdkoÅci gotowania. WadÄ jest to, że niosÄ one ryzyko pożaru i wypadków. SÄ one również trudniejsze do czyszczenia.
· Elektryczne: te zakresy sÄ Åatwe w użyciu i czyszczeniu. SÄ one jednak wolniejsze i mogÄ skutkowaÄ wysokim rachunkiem za prÄ d.
3. Wentylacja
Każda komercyjna kuchnia musi mieÄ wydajny system wentylacyjny. Dobry system wentylacyjny zapewnia dobrÄ jakoÅÄ powietrza dla caÅej restauracji. Bez odpowiedniej wentylacji Twoi pracownicy mogÄ mieÄ problemy zdrowotne. Przy budowie systemu wentylacyjnego nie należy wiÄc iÅÄ na kompromis.
Po pierwsze, budujÄ c system wentylacji, musisz pomyÅleÄ o projekcie swojej restauracyjnej kuchni. Na przykÅad, powinieneÅ mieÄ otwory wentylacyjne nad piecami i frytownicami, aby odessaÄ caÅy olej i dym z procesu gotowania. I odwrotnie, prawdopodobnie nie potrzebujesz odpowietrznika nad zlewem kuchennym.
Oto kilka innych czynników, które należy wziÄ Ä pod uwagÄ przy wyborze systemu wentylacji:
· NatÄżenie przepÅywu powietrza
· Rozmiar
· SprawnoÅÄ elektryczna
· HaÅas
4. Grill
Steki i burgery sÄ przepyszne! JeÅli chcesz je oferowaÄ swoim klientom, potrzebujesz grilla.
Jednak dużym problemem z posiadaniem grilla jest to, że zajmujÄ one miejsce. JeÅli masz przestrzeÅ na zewnÄ trz, takÄ jak taras, możesz z ÅatwoÅciÄ użyÄ komercyjnego grilla. W przeciwnym razie bÄdziesz musiaÅ skorzystaÄ z krytego grilla.
JeÅli planujesz używaÄ grilla w pomieszczeniach, upewnij siÄ, że zaprojektowaÅeÅ ukÅad kuchni i system wentylacji, aby go obsÅużyÄ.
Uwaga JeÅli grillowanie nie jest szczególnie ważne dla Twojej restauracji, zawsze możesz użyÄ wielofunkcyjnego piekarnika, który może grillowaÄ potrawy. Zrób to, jeÅli Twoja restauracja potrzebuje używaÄ grilla sporadycznie.
5) Kuchenka mikrofalowa
Ten wszechstronny sprzÄt może byÄ caÅkiem przydatny w restauracyjnej kuchni. Możesz go używaÄ do rozmrażania wszelkich zamrożonych skÅadników lub podgrzewania gotowych potraw. Dobrze jest mieÄ mikrofalówkÄ w kuchni komercyjnej.
6) Inny przydatny sprzÄt do gotowania
MówiliÅmy już o niezbÄdnym sprzÄcie do gotowania. Teraz przyjrzyjmy siÄ liÅcie innych przydatnych sprzÄtów kuchennych:
· Frytownica: Przydatna do robienia smażonych potraw jak frytki, kurczak itp.
· Szafa przechowalnicza : SÅuży do utrzymywania żywnoÅci w okreÅlonej temperaturze przed jej przygotowaniem lub podaniem.
· Toster : Używany do wielu potraw Åniadaniowych.
· Ekspres do kawy : Nawet jeÅli nie zakÅadasz kawiarni, kawa jest popularnym napojem, który Twoja restauracja powinna serwowaÄ. Bardzo czÄsto jest zamawiana na Åniadanie.
Zaloguj się lub załóż konto
ca U4 ż1 yb t2 kc ob w721 nc ia65 kde ób w75 7 zf4 a r69 e j3 e61b se7 t2d3 r77 o2 w1 aad3 na03 y c668 h: 923
d84 O6 d4 wb2 ifd e3e d2 i n: 991098
z5 W98 i5 z060 ydd t21 w0 e k: 1120
a4e Wf p711 i8e5 s66b ó w 8 n4 a 10 bd59 l7f1 o g u: 90
4e2 s zb73 y s t771 k34 i15 c4e7 h9 O612 nd l6 i n5e e: 9 (6 b M o11 b1 i l7a e, 3 739 D9f6 e se k06 t o p)
81 G
oe ś ca i: 77 Ue97 ż7c3 yb t7 k48 o w n096 i85 k2b óeb w: 2
Zostaw komentarz